Sælgeren, slagteren og skaberen;
Ernst Kristensens rejse fra Lynggaard til Kryta

 

Ernst Kristensen, grundlæggeren af Kryta begyndte sin karriere hos Lynggaard, en virksomhed, der blev etableret i 1887 som Lynggaard Skandinavia. Lynggaard specialiserede sig i levering af udstyr og maskiner til slagtere i Danmark. Men ved siden af denne grossistvirksomhed drev de også krydderifabrik i Kødbyen i København.

I perioden fra 1955 til 1965 tog Ernst Kristensen et dristigt skridt og startede sin egen virksomhed under navnet Kryta. Han forlod sit job som sælger hos Lynggaard og begyndte at importere krydderier, som han derefter pakkede i små poser i sin hustrus nye vaskerum i deres villa i Bagsværd. Disse produkter solgte han personligt til slagterbutikker sammen med et bredt udvalg af servicevarer, herunder knive og erhvervspåklædning. Da efterspørgslen voksede udvidede han i 1957 sit lager, hvor han også inddrog husets garage.

Hver morgen satte Ernst sig i sin bil og kørte området rundt for at tilbyde de varer, der var afgørende for butikkerne. Ofte vendte han først hjem sent om aftenen.

 

Her ses Ernst's bil og en annonce fra Kødbyen. Yderst til højre et portræt af Ernst.

 

 

 

 

 

 

Vindinge, hjemmet for Krytas nye kapitel. Ernst Kristensens dristige skridt i 1965
 

Ernst traf i 1965 den beslutning at anskaffe sig en gammel landejendom i Vindinge. På trods af ejendommens tidligere brandskader havde den gennemgået en omfattende renovering.
1965 blev også året, hvor Ernst tog det modige skridt at investere i en elektrisk maskine. Alle krydderier, der hidtil var blandet ved håndkraft og håndsving blev nu elektrificeret og omhyggeligt blandet i en gammel olietromle. Samtidig investerede han også i en større bil.

 

De nye lokaler i Vindinge og det udvidede lager, som markerede begyndelsen på et spændende nyt kapitel for Kryta.

 

 

1968: Kryta debuterer på Fødevaremessen i Roskilde
 

Kryta trådte første gang frem på scenen i 1968 ved fødevaremessen i Roskilde. Dette var et stort skridt for Kryta og markerede begyndelsen på dens tilstedeværelse på messer og udstillinger.

 

 

1971 – Kryta har vokseværk og Ernst køber en større bil. Igen.

I starten af 70erne oplevede Kryta en betydelig vækst hvilket førte til, at Ernst igen tog skridtet og investerede i en endnu større varevogn. Denne udvidelse og modernisering var afgørende for at imødekomme den stigende efterspørgsel.

 

Ernst på kundebesøg i Nakskov. Læg mærke til at der på bilplakaten står ”Combinat K6” hvilket stadig sælges den dag i dag.

 

 

1973 – Kryta indgår samarbejde med Dansk Købmandsinventar (DKI)

Med fremkomsten af moderne supermarkeder som Favør og Prima, begyndte antallet af traditionelle slagtere også at falde. Dette påvirkede også Kryta, som hidtil havde fokuseret på at betjene slagteri-branchen. I 1973 blev Kryta kontaktet af DKI – Dansk Købmandsinventar der ønskede, at Kryta ikke kun skulle levere krydderier til slagterne, men også til de butiksslagtere, der dukkede op i de nye, store supermarkeder. DKI er i dag en del af den internationale BUNZL-koncern, der fortsat fungerer som grossistpartner for Kryta.

Det var også i 1973 at Mogens Kristensen, Ernst’s søn, trådte ind virksomheden. Selvom Mogens oprindeligt havde planer om at forfølge en håndværksmæssig karriere, manglede han arbejde efter sin værnepligt og startede derfor hos Kryta.I 1974 deltog Kryta i en messe i Aarhus hvor en konkurrende virksomhed præsentede en ny frikadelleblanding, pakket i små poser. DKI, der håndterede Krytas salg til supermarkeder opfordrede Kryta til at udvikle en tilsvarende blanding. Ernst accepterede udfordringen og skabte en blanding, som blev opkaldt efter hans hustru, Ellen. Ellens frikadellemix blev en enorm succes og er stadig den dag i dag en af de mest populære krydderiblandinger fra Kryta.

 

1980’erne – Fokus på krydderier

I 1980 så Ernst igen behovet for forandring, da hans tidligere 5 dages arbejdsuge i bilen var blevet reduceret til kun 3 dage. Nu var tiden til en vigtig strategisk ændring, og det blev besluttet, at Kryta fremover kun skulle specialisere sig i krydderier. Det betød også, at bilen blev solgt.
I samme år kom Ernst’s svigersøn Ove Kjær Hansen også til Kryta fra en stilling som konsulent hos Carlsberg.

Mogens tog også i den periode en større rolle hos Kryta, og gradvist blev ansvaret for driften af fabrikken lagt over på ham. De nye kræfter og virksomhedens skift til udelukkende at fokusere på krydderiproduktion, gav fornyet energi og der kom fart på udviklingen af Kryta.

 

Her ses Mogens i sit kontor, samt billeder af produktionsfaciliteten i Vindinge, der viser Krytas fortsatte vækst og udvikling.

 

 

1987 - Flytning til Navervej i Roskilde og opkøbet af Lynggaard

I 1987 blev Krytas nuværende fabrik på Navervej i Roskilde opført på et område, der tidligere havde huset en æbleplantage ejet af Frederiksen Æbler. Denne topmoderne fabrik, udstyret med nye produktionsmaskiner, gav Kryta et betydeligt løft. Administrationen for Kryta forblev også på Navervej.
Samme år, i 1987, blev Mogens kontaktet af sin fars tidligere arbejdsplads, som på dette tidspunkt havde ændret sit navn fra Lynggaard til "Den gamle krydderimølle". Kryta overtog Den gamle krydderimølle og fuldførte dermed en bemærkelsesværdig cirkel ved dette opkøb. Adskillige af Krytas produkter bærer stadig navnet "Lynggaard" og har deres rødder fra tiden i Kødbyen.

 

 

 

1995 - Partnerskab med Hela og ansættelse af Brian Pedersen

I 1995 indgik Kryta et partnerskab med Hela Gewürzwerk, en af Tysklands førende krydderivirksomheder, som søgte en agent til at repræsentere deres interesser i Danmark. Som en del af dette partnerskab ansatte Kryta kokken og slagteren Brian Pedersen, som i dag har ansvaret for indkøb og udvikling hos Kryta.

 

 

1998 - Internationalt krydderimøde i Roskilde

I 1998 var Kryta vært for en imponerende international begivenhed inden for krydderiindustrien, hvor kolleger fra 23 forskellige lande på tværs af alle verdens kontinenter deltog.

 

 

2011 - Kryta Bliver en Del af Alsiano

I 2011 blev Alsiano A/S investor i Kryta Krydderier A/S med det formål at udnytte hinandens erfaringer og kompetencer. Alsiano, en privat ejet handelsvirksomhed, leverer ingredienser og råvarer til fødevare- og farmaindustrien samt en række andre industrier i de nordiske lande. Alsiano har sit hovedkontor i Birkerød og har også et datterselskab i Gøteborg.

 

2012 - Kryta Opkøber Scandeco

Den 25. april 2012 overtog Kryta alle aktiviteter fra Scandeco, en mindre leverandør af krydderier. Scandeco, som er en familieejet virksomhed, blev grundlagt i 1928, og havde specialiseret sig i import og pakning af krydderier til den danske fødevareindustri. I 2012 valgte ejeren Kurt Dirach at sælge virksomheden til Kryta.

 

2017 - Integration af DABA i Kryta

I 2017 tog Kryta virksomheden DABA under sine vinger. DABA, som på det tidspunkt var beliggende på Amager, blev senere flyttet til Københavnsvej i Roskilde i nærheden af ​​Krytas anden fabrik.

DABA kan prale af at have introduceret mayonnaise på tube som den første i 1954. Virksomheden blev grundlagt på Østerbro og flyttede til Amager i 1959. Senere sluttede den nuværende ejer, Jens Paulsen, sig til virksomheden, og seks år senere kom hans bror, Peter Paulsen, også til. I løbet af 1990'erne udvidede sortimentet sig med forskellige pulverblandinger til bageri- og fiskeindustrien, som i dag udgør en væsentlig del af Krytas kerneforretning.