En spændende historie

Krytas grundlægger Ernst Kristensen

Ernst Kristensen var oprindeligt ansat i virksomheden Lynggaard, der blev grundlagt i 1887 under navnet Lynggaard Skandinavia. Lynggaard leverede udstyr og maskiner til slagterne i Danmark, men havde ved siden af denne grossistvirksomhed en krydderifabrik i Kødbyen i København.

1955-65 - Kryta starter i Bagsværd

I 1955 besluttede Ernst Kristensen at starte egen virksomhed under navnet Kryta. Han sagde sit sælgerjob hos Lynggaard op og købte krydderier hjem, som han pakkede i små poser ude i hustruens nye vaskerum i villaen i Bagsværd. Disse varer kørte han rundt og solgte til slagterbutikker sammen med mange andre servicevarer såsom knive og erhvervspåklædning. Da pladsen blev for trang, udvidede han i 1957 lageret til også at omfatte husets garage. 

Hver morgen startede Ernst bilen og kørte omegnen tynd for at sælge de typer varer, som blev anvendt i butikkerne - det blev ofte sent, før han vendte hjem.

Det viste billede er en annonce fra Kødbyen og et billedet af Ernst Kristensen

 

1965 - Kryta i Vindinge

I 1965 valgte Ernst at købe en stor, gammel landejendom i Vindinge. Ejendommen havde været brændt, men var blevet renoveret. Der skete flere ting dette år. Hidtil blev alle blandemaskiner  kørt med håndsving, men nu investerede Ernst i en maskine, der kørte på strøm, og hvor krydderier blev blandet i en gammel olietromle. Samtidig blev der investeret i en større bil.

 

Det viste billede er de nye lokaler i Vindinge samt lageret

 

1968 - Kryta på messe

Den første gang Kryta udstillede, var i 1968 på fødevaremessen i Roskilde.

 

1971 – Vokseværk

Det gik strygende for Kryta i denne periode, så Ernst købte en ny og større bil. 

 

Det viste billede er Ernst på kundebesøg i Nakskov og bemærk at der står "Combinat K6" som fortsat sælges idag.

 

1973 – Dansk Købmandsinventar

I takt med at der var kommet flere moderne supermarkeder som Favør og Prima, faldt antallet af slagtere i Danmark. Dette kunne mærkes hos Kryta, som havde holdt fast i at fokusere på serviceringen af netop slagterne. I 1973 blev Kryta kontaktet af DKI - Dansk Købmandsinventar, som ønskede, at Kryta udover at varetage salget af krydderier til slagterne også skulle sælge til de butiksslagtere, som opstod i de nye, store supermarkeder.  DKI er i dag en del af den internationale Bunzl-koncern, som fortsat er grossist for Kryta.

 

Det var også i 1973, at Ernsts søn Mogens Kristensen startede i virksomheden. Egentlig ville Mogens være håndværker, men han manglede arbejde efter aftjent værnepligt  og startede hos Kryta. 

1974 – Ellens Frikadeller

Kryta deltog i 1974 i en messe i Århus, hvor en konkurrerende virksomhed præsenterede en ny frikadelleblanding pakket i små poser. DKI, som varetog Krytas salg til supermarkeder, opfordrede Kryta til at producere en tilsvarende blanding. Ernst tog udfordringen op og udviklede en blanding, som naturligvis blev opkaldt efter Ernsts hustru Ellen. Ellens Frikadelle-mix blev en bragende succes og er fortsat den dag i dag en af de mest solgte krydderiblandinger hos Kryta.

1980 – Fokusering på Krydderier

Ernst kunne godt se skriften på væggen, da arbejdsdagene i bilen efterhånden var blevet skåret ned fra 5 dage til 3 dage, så i 1980 solgte Kryta varebilen og skar sortimentet ned. Tiden var inde til et skifte, og Ernst besluttede, at Kryta fremover kun skulle sælge krydderier.

 

Det var også i 1980, at Ernsts svigersøn Ove Kjær Hansen kom til Kryta fra en stilling som konsulent hos Carlsberg.

1980’erne – Mogens får en større rolle i Kryta

 

Sønnen Mogens overtog løbende ansvaret fra Ernst for driften af fabrikken i Vindinge. De nye kræfter og skiftet til at være krydderiproducent gav  vind i sejlene.

 

Det viste billede er Mogens på kontoret og billeder fra produktionen i Vindinge.

 

1987 – Navervej i Roskilde

Krytas nuværende fabrik på Navervej i Roskilde blev bygget i 1987 på en grund, hvor Frederiksen Æbler tidligere havde en æbleplantage. Den nye supermoderne fabrik med nye maskiner til produktionen gav Kryta et stort løft.  Krytas administration har fortsat til huse på Navervej.

 

1987 – Kryta opkøber Lynggaard

Samme år, som Kryta åbnede sin nye fabrik, blev Mogens kontaktet af sin fars gamle arbejdsplads, der i mellemtiden havde skiftet navn fra Lynggaard til ”Den gamle krydderimølle”. Kryta overtog Den gamle krydderimølle og sluttede så at sige cirklen med dette opkøb.

 

Flere produkter hos Kryta bærer fortsat navnet ”Lynggaard” og har deres oprindelse fra tiden i Kødbyen.

1995 – Kryta Agent for Hela

I 1995 indgik Kryta et samarbejde med Hela Gewürzwerk, en af Tysklands førende krydderivirksomheder, som ønskede en agent til at varetage sine interesser i Danmark. For at styrke udviklingen ansatte Kryta i forbindelse med dette partnerskab en kok og slagter, Brian Pedersen, og samme Brian Pedersen er i dag ansvarlig for indkøb og udvikling hos Kryta.

 

1998 – Internationalt Eksportmøde i Roskilde

I 1998 var Kryta vært for et stort internationalt krydderimøde, hvor der deltog kolleger fra 23 forskellige lande fordelt på alle verdens kontinenter.

 

2011 – Kryta bliver en del af Alsiano

I 2011 indtrådte Alsiano A/S som investor i Kryta Krydderier A/S. Målet var og er fortsat, at Kryta og Alsiano skal drage nytte af hinandens erfaringer og kompetencer. Alsiano, der er en privatejet handelsvirksomhed,  leverer ingredienser og råvarer til fødevare- og farmaindustrien samt en række andre industrier i de nordiske lande. Alsiano har hovedkvarter i Birkerød og et datterselskab i Gøteborg.

2012 – Kryta opkøber Scandeco

Den 25. april 2012 overtog Kryta alle aktiviteter i Scandeco, en mindre krydderileverandør. Scandeco, der havde været familieejet siden 1928, fokuserede på at importere og pakke krydderier til den danske fødevareindustri indtil 2012, hvor den daværende ejer Kurt Dirach valgte at sælge aktiviteterne til Kryta.

2017 – DABA bliver en del af Kryta

I 2017 overtog Kryta virksomheden DABA, der på det tidspunkt lå på Amager. Fabrikken blev flyttet til Københavnsvej i Roskilde tæt på Krytas anden fabrik.

DABA, som kan prale af at være den første til at introducere mayonnaise på tube, blev grundlagt i 1954 på Østerbro. I 1959 flyttede DABA til Amager, og samtidig startede den senere ejer, Jens Paulsen, i virksomheden, og 6 år senere kom broderen Peter Paulsen til. Op igennem 1990’erne blev sortimentet udvidet med forskellige pulverblandinger til bageri- og fiskeindustrien, som i dag udgør en stor del af kerneforretningen i Kryta.